У другој половини августа месеца, стручни жири изабраће десет најбољих фотографија. За прве три фотографије, обезбеђене су вредне новчане награде. Проглашење победника биће током отварања посебне изложбе, када ће се уручити и награде. Десет најбољих фотографија из Србије, по оцени жирија, наставиће такмичење на светском нивоу.

Главне награде су:

 • ПРВА НАГРАДА: 35.000,00 динара
 • ДРУГА НАГРАДА: 25.000,00 динара
 • ТРЕЋА НАГРАДА: 17.000,00 динара

Специјалне награде за следеће категорије:

 • НАЈЛЕПША МАКРО-ФОТОГРАФИЈА.
 • НАЈВИШЕ ПОСЛАТИХ ФОТОГРАФИЈА.
 • НАЈВИШЕ ПОСЛАТИХ ФОТОГРАФИЈА РАЗЛИЧИТИХ ПОДРУЧЈА.

Посебне награде за:

 • НАЈЛЕПША ФОТОГРАФИЈА СТРОГО ЗАШТИЋЕНЕ ВРСТЕ У СВОМ ПРИРОДНОМ СТАНИШТУ (списак врста).
 • НАЈЛЕПША ФОТОГРАФИЈА ЗАШТИЋЕНОГ ПОДРУЧЈА НА ТЕРИТОРИЈИ АП ВОЈВОДИНЕ.

Напомена: Посебне награде додељују Завод за заштиту природе Србије и Покрајински завод за заштиту природе Војводине.

Жири

ЖИРИ

ЗОРАНА МИЛИЋЕВИЋ
сликар и професор ликовне културе

Рођена у Ивањици. Докторанд на Факултету ликовних уметности у Београду. Излагала је на шест самосталних и преко двадесет групних изложби у земљи и иностранству, учесница је многобројних пројеката и колонија. Добитница награде за најбољег студента на катедри за сликарство, награде за цртеж - међународно бијенале радова на папиру, Приједор, похвале за рад “Тамо где је земља мека” Бијенале таписерије, Београд. Чланица је УЛУС-а од 2020. Живи и ради у Београду.

МАРКО ЛИЛИЋ
дипл. економиста, администратор Википедије на српском језику

Љубитељ фотографије, историје и спорта. Уређује Википедију и друге Викимедијине пројекте од 2007. године. Током скоро петнаест година волонтерског доприноса највећој слободној енциклопедији на свету, написао је преко 1.600 чланака на различите теме (музика, спорт, географија, култура, историја и др), и начинио преко 90.000 појединачних измена. Учесник је и организатор бројних пројеката на Википедији на српском језику – попут уређивачких маратона и такмичења у писању чланака на различите теме.

Др ОЛИВЕР ФОЈКАР
дипломирани биолог и филмски стваралац

Дипломирао је биологију – истраживачки смер, на ПМФ-у у Новом Саду, а докторирао на Пољопривредном факултету у Новом Саду. Усавршавао се и на Стокхолмском универзитету у Шведској. Радио је у Образовно-документарном програму РТВ (1995-2002) као аутор емисија о природи. Професионално се бави заштитом природе у Покрајинском заводу за заштиту природе у Новом Саду више од 20 година и задужен је за односе са јавношћу и промоцију рада Завода. Члан је Удружења филмских и ТВ радника Војводине. Оснивач је и председник Академског друштва за проучавање и заштиту природе – Нови Сад. Аутор је двадесетак научно-популарних филмова из области природе и екологије. Учествовао је на више међународних филмских фестивала и добитник је престижних награда на фестивалима у: Италији, Јапану, Грчкој, Великој Британији, Финској, Пољској, Словачкој, Мађарској и Србији.

СРЂАН МАРИНЧИЋ
мастер инжењер геологије, палеонтолог

Саветник палеонтолог у Заводу за заштиту природе Србије у Београду и кустос. Учествовао у теренским истраживањима, руководилац и сарадник на изради бројних стручних основа за заштиту геолошких и палеонтолошких локалитета и предела. Реализовао је више домаћих и међународних тематских природњачких изложби. Координисао је међународне пројекте из области заштите природе у партнерству са светским организацијама (IUCN, UNESCO и др). Поседује урођену радозналост и тежњу ка путовањима и откривању тајни природе увек овековечене и заустављене у времену са апаратом у руци. Више фотографија природе са тих путовања је награђивано.

Жири Завода за заштиту природе Србије (посебна награда)

 1. Милош Радаковић – стручни сарадник Завода за област фауне, орнитолог
 2. Ивана Јовановић – стручни сарадник Завода за заштиту природне и еколошке мреже
 3. Иван Меденица – стручни сарадник Завода за област фауне, орнитолог

Жири Покрајинског завода за заштиту природе (посебна награда)

 1. Станко Kосовац – помоћник директора Покрајинског завода за заштиту природе, дипл. инг. пољопривреде
 2. Дарко Тимотић – стручњак за заштиту природе, дипл. геолог
 3. др Оливер Фојкар – пи-ар Покрајинског завода за заштиту природе, дипл. биолог и филмски стваралац